Gönen Ovası'nda İncelemede bulundu

Gönen Ovası

Orman bakanı programı öncesi Ova sulama havzasını yerinde inceledi.

Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu’nun 30 Ağustos itibarıyla bir dizi incelemelerde bulunmak üzere bir program dâhilinde Gönen`e, gelecek olması nedeniyle öz hazırlıklar kapsamında Kaymakam Hüseyin Parlak Gönen Ovası Sulama Havzasında incelemelerde bulundu.

20 Ağustos ta Gönen Barajı, Baraj Gölü, Su Kanalları, Pompaj İstasyonları, Kumköy Regülatörünün ziyaret edildiği inceleme gezisinde konunun uzmanları olarak Gönen DSİ Müdürü Çağatay Ünlü ve Müdür Yardımcısı Alp Dal bayrak da hazır bulundu.

Toplam tarım arazisi büyüklüğünün 420.000 de, sulanabilir arazinin ise 150.000 de olduğu, Gönen Ovası Sulama Havzasında açık kanal uzunluğu 85 km. kapalı kanal uzunluğu ise 1800 m. olarak ifadeden Kaymakam Hüseyin Parlak, Gönen Barajının benzerleri arasında önemli bir yere sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Gönen Barajı ve Gölet inin; Taşkınlara ve Sele karşı önleme amaçlı, Yakınındaki ilçe ve beldeler ile köylere içme suyu sağlama amaçlı, Yap-İşlet-Devret modeliyle özel sektöre 20 yıllığına kiralanmış, yıllık 50 milyon KW saatlik üretim kapasitesiyle HES yoluyla elektrik üretimi, Bereketli ve uçsuz bucaksız tarım alanlarımızın sulanması, Gibi alanında önemli işlevleri üstlenmiş olmasıyla dikkatleri çektiğine vurgu yaparak bu haliyle ülkemiz geneline yayılmış 500 kadar baraj arasında 20 tanesinin sahip olduğu üstün nitelikli özellikleri bünyesinde barındırdığını ifade etti.

Gönen Barajının özelliklerini kaya dolgu tipi olarak belirten ve gölet yüzeyinin denizden yüksekliği 147 m. taban ile su yüzeyi arası 57 metre, tabanın denizden yüksekliği 90m kadar olduğunu açıklayan Kaymakam Hüseyin Parlak ve inleme ekibi elektrik üretimi yapılan HES’da tüm birimleri tek tek gezerek detaylı bilgiler edindi, değerlendirmelerde bulundular.

İnceleme gezisinin arazi boyutunda işinin başına çalışmakta olan çiftçilerle de görüşerek fikir ve düşüncelerini alan, değerlendirmeler yapan Kaymakam Hüseyin Parlak Gönen Ovasının bereketli oluşunun büyük nimet olduğunu hatırlatırken su kaynaklarının sonsuz olmadığını, tasarruflu ve yerinde kullanılmasının önemli olduğunu, suyu hayatın kaynağı olarak gördüğünü belirtti.

 

 



  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli
  • Salı 25.3 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.7 ° / 12.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı